LİGE SPONSOR ARANIYOR

                  Amatör Spor Kulüpleri Federasyonun öncülüğünde afyonkarahisar’da Masterler ligi kuruluyor.Afyonkarahisarda kurulu ve faaliyette bulunan masterler yetkilileri  21 Kasım 2018 tarihinde ve 30 Kasım 2018 tarihinde ASKF  toplantı salonunda yaptıkları toplantıda 2018 -2019  futbol sezonunun lig statüsünü hazırladı.Toplantıya ASKF Genel sekreteri Alişan AKGÜN,ASKF Genel Başkan yardımcıları Nurettin AKŞAB,Orhan ERGÜVEN,ASKF Mali Sekreteri Mehmet TEMUR, Hakem Kurulu Başkanı Süleyman GÜNEŞ,Türkiye Spor yazarları Derneği İl Temsilcisi Nadir GÜZBEY,Zafer Masterleri Yetkilileri Ali GÜNEŞ, Mustafa OĞUZ, Gurban HAVA,Karahisar Masterleri yetkilileri Kamil ALTINKAYA,Mahmut AKÇİN,Afyonspor Masterleri Yetkilileri Halil AKBULUT, İsmail ALADAŞ,Şeker Masterleri Yetkilieri Ömer ÇAVLAN,Mustafa ARSLAN,Çobanlar Masterler Yetkilileri Ahmet EŞGİN,Serkan BULDAN,Şuhut Masterler Yetkilisi Ziynettin GÖK,Kocatepe Masterler Yetkilisi İsmail ALTINTEPE,Sinanpaşa Masterler Yetkilisi Mustafa KAYA katıldı.

  • Toplantıya katılamayıp lige katılacaklarını bildiren Bolvadin  ve Dinar masterleri ile birlikte  11 master takımı ligi oluşturacak. 
  • Mevcut takımların dışında masterler derneği statüsünde olmayan ve  masterler takımını oluşturan kişi, kurum ve kuruluşlarda lige katılabilecek.
  •  
  • 2018 -2019 Masterler ligi iş ve işlemleri toplantıda oluşturalan yürütme kurulu tarafından  yapılacak.Yürütme kurulu ASKF Genel Sekreteri Alişan AKGÜN başkanlığında Zafer Masterlerinden Mustafa OĞUZ, Afyonspor Masterlerinden Halil AKBULUT,Şeker Masterlerinden Ömer ÇAVLAN,Çobanlar Masterlerinden Ahmet EŞGİN’den oluşmuştur.
  • ·         Takım listeleri maksimum 25 kişi olacaktır.Devre arasında hiçbir master takımında oynamayan 5 kişi daha listeye dahil edilecektir.Sezon boyunca  takımlar arasında sporcu alışverişi olmayacaktır.
  • Kura çekiminden önce  takımların  sorumlusu,lisans evraklarını  Masterler  ligi yürütme Kuruluna  teslim edeceklerdir.Yürütme kurulu lisans defteri hazırlayarak ve onaylayarak lisans defterini kulüp sorumlularına teslim edecektir.Maçlarda lisans defterinde adı geçen sporcuların haricinde oyuncu oynatılmayacaktır. Ligin ikinci yarı başlangıcından önce  her takım  Beş (5) sporcu eklemesi yapabileceklerdir(25+5=30)sporcular yeni lisanslanmış sporcular olacaklardır. Eklenecek sporcular Masterler Yürütme Kurulu tarafından lisans defterlerine ekleneceklerdir.
  • Düzenlenen Ligde sezonu birinci sırada bitiren takıma şampiyonluk kupası,en centilmen takıma,oyuncuya,gol kralına en iyi kaleciye plaket,Katılan takımlara katılım plaketi verilecek.
  • Lige başvuru 10 OCAK 2019 tarihine kadar devam edecek.
  • Masterler ligine katkıda bulunmak üzere isim sponsorluğu vermek isteyenlere ligin adı verilecek.

AFYONKARAHİSAR MASTERLER LİGİ

2018-2019 LİG STATÜSÜ

1-2018-2019 Afyonkarahisar Masterler Ligi, yürütme  kurulu  Askf Genel Sekreteri Alişan AKGÜN Başkanlığında Zafer Masterlerinden Mustafa OĞUZ,Afyonspor Masterlerinden Halil AKBULUT,Şeker Masterlerinden Ömer ÇAVLAN ,Çobanlar Masterlerinden Ahmet EŞGİN’den oluşmuştur.Yürütme kurulu ligin devamını sağlayacaktır.Takımlarının oynayacakları-oynadıkları müsabakalardan takım sorumluları, sorumludurlar.

2–2018-2019 sezonunda  1980 doğumlu yaş sınırı olup “ 1981-1984  ”  doğumlu oyuncular kontenjan oyuncu sayılır.Kaleci de yaş sınırı yoktur. Esame listesine en fazla 5 kontenjan oyuncu yazılabilir.”2”tanesini ilk on birde oynatabilir yedekteki “2” tanesini kontenjan oyuncu ile değiştirebilirler. Aynı anda sahada iki kontenjanlı oyuncudan fazlasını oynatamaz, oynatılırsa oynatan takım hükmen yenik sayılır.

3–Lige katılan takımlar özel bir takım ismi ile müracat edecek olup ,özel isimler   temiz bir Türkçe yada yabancı kelime olabilir, siyasi bir mesaj içeren,laubali,küfürlü pornoğrafi,vs,gibi takım isimleri konulamaz. Yürütme Kurulunun  uygun görmediği takım isimleri değiştirilir, aksi halde lige alınmaz.

5– Müsabakalar takım sayısı göz önüne alınarak çift devre lig usulü ve deplasmanlı olarak oynanacaktır.

6–Müsabakaları oynayacak takımların futbolcularına lisans çıkarılacaktır. Lisans çıkarılacak sporcuların sağlık raporu, muvafakat belgesi,yeni çekilmiş bir fotoğrafı ,Nufus cüzdanı sureti, isim listesi ile birlikte  yürütme kuruluna verilmek zorundadır. Sağlık raporu veya muvafakat belgesi olmayan sporcuya lisans çıkarılmaz ve maçlarda oynayamaz.

Amatör liglerde lisansı vizeli olan sporcular Masterler  Liginde oynayamaz. Ancak,2018-2019 yılında lisansı vize yapılmış sporcular 2019 yılı içerisinde amatör liglerde oynamamak  şartı ile bu sezona mahsus Masterler liginde oynayabilir. 2019-2020 futbol sezonunda Amatör liglerde vizesi yapılan sporcu kesinlikle masterler liginde oynayamaz.

7-Takımlarda oynayan futbolcuların  sağlıkları her şeyden önemli olmakla birlikte  birinci derecede sporcu kendisi sorumludur.

8--Kura çekiminden önce  takımların  sorumlusu,lisans evraklarını  Masterler  ligi yürütme Kuruluna  teslim edeceklerdir.Yürütme kurulu lisans defteri hazırlayarak ve onaylayarak lisans defterini kulüp sorumlularına teslim edecektir.Maçlarda lisans defterinde adı geçen sporcuların haricinde oyuncu oynatılmayacaktır. Ligin ikinci yarı başlangıcından önce  her takım  Beş (5) sporcu eklemesi yapabileceklerdir(25+5=30)sporcular yeni lisanslanmış sporcular olacaklardır. Eklenecek sporcular Masterler Yürütme Kurulu tarafından lisans defterlerine ekleneceklerdir. 

9-Takım sorumlusu her maçta lisans defterini mutlaka yanında bulunduracaktır.Lisans defterini yanında getirmeyen takımlar hükmen mağlup sayılacaklardır.Müsabakada oynayacak sporcular nüfus cüzdanlarını veya ehliyetlerini  yanlarında bulundurmak zorundadırlar.İstendiği zaman nüfus cüzdanlarını ibraz etmeyen sporcular , tutanak ile tespit altına alınacak ve  Masterler yürütme  kuruluna   bildirileceklerdir.

8–Takım listeleri maksimum 25 kişi olacaktır.Devre arasında hiçbir master takımında oynamayan 5 kişi daha listeye dahil edilecektir.Sezon boyunca  takımlar arasında sporcu alışverişi olmayacaktır.

Listelerdeki oyuncu sayıları 25  dan az olan takımlar,listelerini 25 sayısına tamamlama hakkına sahiptirler, ancak eski sporcu silip, yeni sporcu ekleyemezler.

9– Müsabaka organizasyonundan ev sahibi takım sorumlu olup, misafir takımın geliş gününe göre sahasını,saatini,maç gününü,hakem triosunu hazırlamakla yükümlüdür.Hakemler faal hakemler olacaktır.

10-Ev sahibi takım fikstürdeki müsabaka tarihinin değişme isteğini  ve hava şartlarından veya başka sebeplerden olması muhtemel sıkıntıları, müsabaka tarihinden  en az “4” gün önceden misafir takıma ve Yürütme kuruluna  bildirmek zorundadır. iki takımın anlaştığı hallerde, Masterler ligi Yürütme kurulu onayı ile, anlaşılan saat ve günü yine Masterler yürütme kurulu bilgisinde oynanacaktır.

11–Takımlar müsabakalarda  esame listesine yazdığı  futbolcuları  oynatabileceklerdir.

12–Takımlar müsabaka başlamadan en az 15 dk. önce sahada hazır bulunacaklardır. yalnızca istisnai veya çok önemli mazeret cenaze,kaza ve hava durumu gibi önceden haber verilen maçlar yürütme kurulu  tarafından tehir edilip, yürütme kurulu  belirlediği bir tarihte  oynanır.  yürütme kurulu  haberi olmadan,onayı olmadan  hiçbir müsabaka ertelenemez, gün değiştirilemez.

13– Mazeretsiz müsabakalara gelmeyen veya mazeretleri yürütme kurulu   tarafından kabul edilmeyen takımlar ve müsabaka saatini 30 dk. geçiren (zamanını geçirme mazeretini rakip takım ve yürütme kuruluna   bildirmeyen ) takımlar hükmen mağlup sayılıp 3 puan silinmekle birlikte 200 TL karşı kulübün masrafları karşılar.Masraf karşılığını ödemeyen takım bir sonraki maça çıkamaz.

 14–Takımlar müsabaka anında listedeki yazılı bütün yedek oyuncularını değiştirme hakkına sahiptirler.(tercihli oyuncular dan iki tanesi sahada iki tanesinin kulubede olması kuralı unutulmamak kaydı ile ) ancak oyundan çıkan oyuncu tekrar oyuna giremez.

15–Müsabakalardaki esame listesi 22 kişiliktir.

16- Müsabakalar için  yapılacak itirazlar, müsabakadan öncesi ve ertesi gün içerisinde yürütme kurulu  yapılır. yürütme kurulu karar verir. Masterler  ligi müsabakalarında sporcuların aldıkları cezalar,takım sorumlularına tebliğ edilir. ve “sosyal medyada” yayınlanmaz. sosyal medyada yürütme kurulu kararları   veya rakip takımlar için taraflı yayınlar yapılamaz. taraflı yayınlar yapanlar, yürütme kurulunca  verilen cezaları  kabul etmiş sayılırlar.

17–Müsabakalara gelen takımlar en az 1 takım forma getirmek mecburiyetindedirler. Formaların renklerinin ayrılmaması durumunda ilk önce ev sahibi takım forma değiştirmek zorundadır.

18-Müsabaka süreçleri  2x35=70 dakika olup devre arası 15 dakikadır.

19 – Müsabakalarda “2” hükmen mağlubiyet alan takım liğten ihraç edilecektir.

20– Takımların ciddiyeti ve futbolcuların sağlığı açısından müsabakalara çıkacak olan takımların oyuncuları tek tip forma giymeli , tekmelik giymek zorundadırlar.

22-Müsabakaya eksik oyuncu ile başlama sınırı 9 olup esame listesinde yazılan diğer uyuncular geldiğinde oyuna katılabilirler. Sporcu sayısı toplamda 11 e tamamlanır.

23- Müsabaka esnasında kaleci oyuncu değişikliği yapılabilir.

24- Esame listesine yazılan oyuncuların sırt numaraları sahada aynı olacak, Şayet yanlış yazılması durumunda kırmızı kart gören oyuncu ceza alır.

25-Müsabakalarda kırmızı kart gören oyuncular Yürütme kuruluna sevk edilir, yürütme Kurulunun  verdiği ceza geçerlidir. Hakem raporlarında kırmızı kart sebebi açık yazdırılır. Sinkaflı küfürler sonucu,hakem tarafından cezalandırılan sporculara yürütme kurulu tarafından turnuva men cezası verilebilir.

 26-Çift sarı karttan müsabaka men olan  oyuncu yürütme kuruluna sevk edilmez,Yürütme Kurulu tarafından bir maç ceza verilir sonraki maçta oynamaz.

27-Liğin özüne ve ismine ve statüsüne uymayan hareket ve tavır sergileyen takımlar ve oyuncular (müsabaka içi  veya sosyal medya aracılığıyla yapılan eylemler dahil ) Yürütme Kurulu tarafından liğden ihraç edilir ve bir sonraki yıl yapılacak olan ligde oynama hakkına sahip olamazlar.

28-Ligi birinci sırada bitiren takıma şampiyonluk kupası verilir.

29-En centilmen takıma,oyuncuya,gol kralına en iyi kaleciye plaket verilir.

30-Katılan takımlara katılım plaketi verilir.

31-Maç içinde veya dışında hakeme itiraz ,karşı gelme,fiziki temas,küfür etmek,organizeye hakaret,rakibi ile kavga etmek,saha kenarında yakışıksız tezahürat,sataşma vs. gibi durumlarda maçın bitmesine veya yarım kalmasına ve skora bakılmaksızın o takıma veya her iki takıma yada oyuncularına çeşitli cezalar veya ihraç kararı verilir.bu tür olaylarda  yürütme kurulu   birinci derecede karar verme yetkisine sahiptir.

32-Deplasmana gelen takımlar tüm masraflarını kendileri karşılayacaklardır


33-Puan usulü ve averaj takımların  belirlenmiş fikstür gereğince birbiriyle karşılaşmak  kazandıkları puan durumuna göre derecelendirilmelerine puan usulü  sistemi verilir. buna göre yapılan müsabakalarda kazanan takıma 3 (üç),berabere kalan takımlara 1 er (birer),kaybeden takıma ise 0 (sıfır) puan verilir.

Müsabaka statülerinde aksi belirtilmediği sürece aşağıdaki sistem uygulanır.

Puan usulü ile yapılan müsabakalar sonunda en fazla puan kazanan takım birinci, ondan sonra gelen ikinci  ve devamı olarak sıralanır. puan eşitliği halinde aşağıda belirtilen sistem uygulanır.

Aynı puana sahip takım sayısı iki ise

   34-1-Önce bu iki takımın kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.

   34-2-Kendi  aralarındaki  müsabakalarda puan  eşitliği  varsa kendi aralarındaki müsabakalardaki gol averajına bakılır.(kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.)

       34-3-Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa genel puantajdaki gol averajına bakılır.

takım üstün sayılır.

      34-4-Yukarıdaki bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.

      34-5-Bütün şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar müsabaka arasında tarafsız sahada yapılacak tek maçlı eleme usulü uygulanacak bir neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır. maçın normal süresi berabere biterse uzatma oynanmadan direk penaltı atışlarına geçilir.

        34-6- Aynı puana sahip takım sayısı üç veya daha fazla ise:
       34-6-1 -  Bu  takımların  birbiriyle oynadıkları  müsabaka sonuçlarına göre yapılan puan cetveli kesin sonuç belirlenir.(puan cetvelinde eşit puanlı iki veya daha fazla takım arasında oynanan müsabaka sonuçlarına tekrar bakılmaz.)

     34-6-2-Önce puan cetvelinde takımlar arasında puan üstünlüğüne bakılır.
     34-6-3-Puan cetvelinde puan  eşitliği    varsa 1. bente belirtilen puan cetvelindeki gol averajına bakılır.

     34-6-4-Gol averajı da eşit ise daha fazla gol atan takıma bakılır.

    34-6-5-Bütün şartlara rağmen takımların puanları ile attıkları ve yedikleri gol sayıları eşit ise genel puan cetvelindeki averaja bakılır.

    34-6-6-Genel puan cetvelindeki averajlar eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.

    34-6-7- Yukarıdaki bu  şartlara  rağmen  eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.

   34-6-8-Bütün şartlara  rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maç eleme usulü müsabakaları neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.


35- Masterler ligine katılan  takımlarımız,özel turnuva vb. organizasyonlara katılabilmek için  yürütme kuruluna bilgi vermek   zorundadırlar.

 36-2019-2020 Futbol sezonunda lige ancak dernek masterler  lige katılabilecektir.

37- Masterler liginin 2018-2019 futbol sezonunun yürütülmesi hazırlanan bu statü  ve  Amatör liglerde uygulanacak esaslar,Futbol Müsabaka talimatı, Futbol disiplin talimatı kılavuzluğunda Yürütme kurulu marifeti ile yapılacaktır.

38-Bu statü masterler ligine katılmayı planlayan masterler dernekleri yetkilileri tarafından tarafından hazırlanmıştır.Afyonkarahisar Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu internet sitesinde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

         Lige katılan takımlar yukarıda belirtilen( 38 )maddeden oluşan lig statüsünü kabul etmiş sayılır.ayrıca burada yazılı olmayan, anlık ortaya çıkan olumsuzluklarda yürütme  kurulumuzun vereceği kararlar geçerlidir.


                                                                YÜRÜTME KURULU

Mustafa OĞUZ                                      Ahmet EŞGİN                               Ömer ÇAVLAN

Zafer Masterler Yet.                          Çobanlar Masterler Yet.                   Şeker Masterler Yet.

 

 

                Halil AKBULUT                                                                            Alişan AKGÜN

         Afyonspor Masterler  Yet.                                                               Askf Genel Sekreteri